Badania: nietolerancja glutenu- celiakia


4.25 avg. rating (84% score) - 12 votes

Czy celiakia to jedynie nieczęsto spotykane schorzenie małych dzieci? Absolutnie nie. Choroba ta może wystąpić w każdym wieku a obecnie najczęściej chorują na nią osoby pomiędzy 40 a 50 rokiem życia. W tym momencie nietolerancja glutenu to druga pod względem występowania nadwrażliwość pokarmowa. Niestety w Polsce wykrywa się jedynie 5-10% wszystkich przypadków. 

Badania, które proponujemy wykonać pod kątem nietolerancji glutenu, czyli celiakii to:Badania nietolerancja glutenu- celiakia

Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej IgA met. ELISA- tTG A (IgA)

to badanie wykrywające autoprzeciwciała związane z chorobą trzewną zwaną celiakią oraz kilku innych chorób glutenozależnych. Testy te wykrywają autoprzeciwciała produkowane w organizmie w odpowiedzi na białka pokarmowe t.j. gliadynę obecną w glutenie zawartym w zbożach. Te autoprzeciwciała powodują stan zapalny jelit i zniszczenie ich błony śluzowej, czego skutkiem są objawy złego wchłaniania i niedożywienia (biegunka, osłabienie, spadek masy ciała, ból brzucha, wzdęcia, wyczerpanie, owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, skłonność do krwawień, bóle kostno-stawowe i anemia). Dorośli mogą mieć depresję i ogólne poczucie choroby, natomiast dzieci często są niespokojne i wykazują opóźnienie wzrostu i rozwoju. Ocena tych przeciwciał służy też do kontroli przebiegu celiakii, nadzoru diety bezglutenowej i testu obciążenia glutenem. Przeciwciała tTG klasy IgA praktycznie nie występują u osób zdrowych i cierpiących na inne schorzenia jelit, a ich rozpowszechnienie wśród nieleczonych osób z enteropatią glutenową wynosi blisko 100%. Wszystkie testy serologiczne wykorzystywane do rozpoznania celiakii pozwalają oznaczyć stężenie odpowiednich autoprzeciwciał w klasach IgG i IgA we krwi. IgG i IgA to dwie spośród pięciu klas przeciwciał produkowanych przez układ odpornościowy w odpowiedzi na obecność antygenów. Autoprzeciwciała klasy IgA są bardziej swoiste i jeżeli nie ma wrodzonego niedoboru IgA, można wykonać tylko testy IgA.

Immunoglobuliny klasy IgA

immunoglobulina A w postaci wydzielniczej zapewnia odporność miejscową błon śluzowych w organizmie. Charakteryzuje się właściwościami przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi. Badanie poziomu IgA należałoby wykonać przy: zaburzeniach odporności, dolegliwościach związanych z jelitami lub nerkami o nieustalonej przyczynie. Badanie powinno się także przeprowadzić w chorabach autoimmunologicznych t.j. reumatoidalne zapalenie stawów lub toczeń układowy. Podwyższony poziom immunoglobuliny A w surowicy może świadczyć o: przewlekłych stanach zapalnych, poalkoholowej marskości wątroby, wczesnych stadiach autoimmunizacji, chorobach dróg oddechowych, chorobach autoimmunologicznych i reumatologicznych, szpiczaku IgA, chłoniakach. Obniżony poziom immunoglobuliny A w surowicy zaś może występować m.in. w izolowanych niedoborach IgA, agammaglobulinemii uogólnionej występującej u chłopców, niedoborze przeciwciał z naczyniakowatością i niezbornością.

Oba powyższe badania wykonają Państwo w każdym punkcie pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych.  

Zobacz także: