Badanie witamin


3.27 avg. rating (66% score) - 15 votes

Badanie witamin można wykonać w każdym z punktów pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych.

WitaminyBadanie witamin

grupa związków pełniących różnorodne role w organizmie, niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Źródłem witamin jest przyjmowane przez nas pożywienie, a poszczególne pokarmy różnią się zawartością tych składników odżywczych, stąd warto zwrócić uwagę na produkty będące szczególnie bogatym źródłem witamin. Znaczącą rolę w pozyskiwaniu witamin odgrywa także flora bakteryjna jelit

Awitaminoza

schorzenie spowodowane brakiem jednej lub więcej witamin w organizmie, związane głównie z niedoborem witamin w diecie (nierzadko u alkoholików), zespołami złego wchłaniania czy ciężkimi chorobami wątroby

Hipowitaminoza

pojęcie oznaczające niedobór witamin w organizmie.

  • Hipowitaminoza pierwotna – jako następstwo niewłaściwej diety
  • Hipowitaminoza wtórna – jako następstwo zaburzeń wchłaniania witamin, zwiększonego zapotrzebowania na te składniki w przebiegu niektórych chorób, wystąpić może także w przebiegu ciąży

Hiperwitaminoza

pojęcie oznaczające nadmiar witamin w organizmie. Znaczenie kliniczne ma głównie nadmierna podaż witamin A i E. Sprzyja jej powszechny dostęp do suplementów witaminowych.

Zaburzenia ilości witamin w naszym organizmie mogą mieć różnorodne przyczyny i towarzyszyć wielu schorzeniom, stąd też ich oznaczenie jest często badaniem pomocnym w procesie diagnostycznym.

 

Poniżej znajdują się krótkie charakterystyki podstawowych witamin, obejmujące ich przykładową rolę, skutki niedoboru i nadmiaru oraz źródła w pożywieniu:

Witamina A (retinol)

Rola: działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, udział w procesie prawidłowego widzenia, utrzymywanie odpowiedniego stanu skóry, wzmocnienie układu immunologicznego

Wskazania do oznaczania (badanie witaminy A) : zespoły złego wchłaniania, ślepota zmierzchowa, pozajelitowe leczenie substytucyjne

Niedobór: niedowidzenie o zmierzchu, suchość spojówek, łamliwość włosów i paznokci, łuszczenie się skóry, spowolnienie wzrostu u dzieci

Nadmiar: drażliwość, suchość i świąd skóry, zaburzenia żołądkowo –jelitowe, powiększenie wątroby i śledziony

Źródło: wątroba, jaja, masło, mleko, tran

 

Witamina B 1 (tiamina)

Rola: prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaganie pracy układu sercowo –naczyniowego, metabolizm aminokwasów i węglowodanów

Wskazania do oznaczania (badanie witaminy B1) przede wszystkim zaburzenia neurologiczne

Niedobór: brak apetytu, zaburzenia czynności układu nerwowego, drażliwość, trudności z koncentracją

Nadmiar: osłabienie, poty, drżenie mięśni, zaburzenia akcji serca

Źródło: produkty zbożowe, drożdże, jarzyny strąkowe,mięso

 

ZOBACZ TEŻ:  Jak diagnozuje się boreliozę?
Witamina B 2 (ryboflawina)

Rola: prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, narządu wzroku, tworzenie związków wysokoenergetycznych, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu odpornościowego

Niedobór: zajady w kącikach ust, zapalenie skóry, zapalenie języka, zapalenie spojówek, wypadanie włosów

Nadmiar: nudności, wymioty

Źródło: wątroba, ryby, mleko, ziarna zbóż, marchew, szpinak

 

Witamina B 3 (niacyna, witamina PP)

Rola: udział w tworzeniu krwinek czerwonych, regulacja poziomu cholesterolu, rozszerzenie naczyń krwionośnych

Niedobór: prowadzić może do rozwoju pelagry – osłabienie, biegunka, szorstka skóra, zapalenie skóry, otępienie

Nadmiar: dolegliwości skórne, zaburzenia rytmu serca, uszkodzeni wątroby

Źródło: ryby, mięso

 

Witamina B 5 (kwas pantotenowy)

Rola: uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych, w syntezie hormonów, tworzeniu przeciwciał, regeneracji komórek skóry i błon śluzowych

Niedobór: drażliwość, zmęczenie, osłabienie, bóle i sztywność stawów, pękanie skóry w kącikach ust, zaburzenia ze strony układu trawiennego, zmiany skórne

Nadmiar: może wywołać biegunki

Źródło: wątroba, ryby, otręby pszenne

 

Witamina B 6 (pirydoksyna)

Rola: przemiany białek, węglowodanów i lipidów, uczestniczy w syntezie serotoniny i adrenaliny wpływając tym samym na funkcjonowanie układu nerwowego, wywiera wpływ na ciśnienie krwi oraz pracę serca

Niedobór: nadpobudliwość nerwowa, zmiany skórne, bezsenność, niedokrwistość, drętwienie rąk i stóp

Nadmiar: zaburzenia neurologiczne

Źródło: ziemniaki, mięso, wzbogacone płatki zbożowe

 

Witamina B 12 (kobalamina)

Rola: wraz z kwasem foliowym odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu krwinek czerwonych, uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego

Wskazania do oznaczania (badanie witaminy B12): niedokrwistość megaloblastyczna, zespoły złego wchłaniania, powrózkowe zwyrodnienie rdzenia

Niedobór: zmęczenie, osłabienie, niedokrwistość , zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego

Nadmiar: długotrwałe stosowanie bardzo dużych dawek może wywołać objawy uczuleniowe

Źródło: mięso, ryby, mleko, jaja

 

Witamina D 3

Rola: witamina D uczestniczy w regulowaniu gospodarki wapniowo – fosforanowej i w procesie mineralizacji kości, ponadto wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego, wzmacnia także system immunologiczny. Niedobór witaminy D może być przyczyną krzywicy u dzieci i osteomalacji u osób dorosłych.

Wskazania do oznaczania D3 (badanie witaminy D3): podejrzenie zaburzeń przemiany witaminy D, diagnostyka różnicowa hiperkalcemii niejasnego pochodzenia

Wartości obniżone mogą towarzyszyć następującym stanom: ciężki niedobór witaminy D, zespół nerczycowy, niewydolność nerek, krzywica, niedoczynność przytarczyc, nadczynność tarczycy i inne.

Wartości podwyższone mogą towarzyszyć następującym stanom: niewielki niedobór witaminy D (kompensacja), egzogenna podaż substratu – po rozpoczęciu leczenia niedoboru tej witaminy, pierwotna nadczynność przytarczyc, niedoczynność tarczycy i inne.

Źródło: W przeważającym stopniu witamina D3 powstaje w skórze pod wpływem promieniowania UV. W niewielkim odsetku dostarczana jest wraz z pożywieniem (ryby, mleko, żółtka jaj)

 

Witamina E – tokoferol

Rola: silny antyoksydant, chroniący przed działaniem wolnych rodników, hamuje przedwczesny rozpad krwinek czerwonych, przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej

Niedobór: zaburzenia płodności (zwłaszcza u mężczyzn), niedokrwistość , osłabienie mięśni, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Nadmiar: bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia

Źródło: oleje roślinne, produkty zbożowe, orzechy, ryby

 

Witamina H (biotyna)

Rola: wpływa na prawidłowy stan skóry i włosów, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, stabilizuje poziom glukozy we krwi, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego

Niedobór: łuszczycowe zmiany skórne, wypadanie włosów bóle mięśniowe, osłabienie, podwyższony poziom cholesterolu

Nadmiar: nie stwierdzono

Źródło: wątróbka, mąka sojowa, żółtka jaj, orzechy, grzyby

 

Witamina K 1

 Rola: niezbędna w tworzeniu czynników krzepliwości krwi, zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, hamuje rozwój niektórych nowotworów

ZOBACZ TEŻ:  Jak diagnozuje się boreliozę?

Niedobór: słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran, zwiększona podatność na krwotoki, trudności w mineralizacji kości

Nadmiar: uczucie gorąca, poty, niedokrwistość

Źródło: wytwarzana przez florę jelitową oraz zawarta w produktach takich jak rośliny zielone, olej sojowy, awokado

Badanie witamin można wykonać w każdym z punktów pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych. Zapraszamy!

 

Uwaga: powyższe charakterystyki mają jedynie charakter przeglądowy, mający na celu zwrócenie uwagi na szeroką rolę jaką pełnią w organizmie człowieka witaminy. Nie należy na ich podstawie, bez konsultacji z lekarzem, podejmować decyzji o rozpoczęciu bądź zaprzestaniu suplementacji witaminami.

Zobacz także: