Dysbioza jelitowa


3.75 avg. rating (75% score) - 12 votes

Dysbioza jelitowa

Nowość w ofercie ŚLA – badanie dysbiozy jelitowej!

Przewód pokarmowy człowieka jest siedliskiem ogromnej liczby bakterii. Drobnoustroje te, bytując w poszczególnych odcinkach jelit naszego organizmu, tworzą tzw. mikroflorę jelitową. Obecność wspomnianej flory wykazuje istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, czego przejawem jest udział m.in. w ochronie przed drobnoustrojami patogennymi, pobudzaniu perystaltyki jelit, produkcji witamin czy prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Szereg czynników wpływa na mikroflorę jelit i może przyczyniać się do zaburzenia jej równowagi. Do czynników tych należą np. szybkie tempo życia, nieregularne posiłki, niewłaściwa dieta, używki, leki (zwłaszcza przeciwbólowe), antybiotykoterapia, niehigieniczny tryb życia.

Zaburzenie flory jelitowej kojarzone jest z niektórymi schorzeniami jelit i chorobami alergicznymi należącymi do schorzeń atopowych. Stan ten nazywamy dysbiozą jelitową. Towarzyszyć on może wielu stanom takim jak:

  • Zaburzenia trawienia i wchłanianiaDysbioza jelitowa
  • Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, mdłości, refluks żołądkowo-jelitowy)
  • Nietolerancje i alergie pokarmowe
  • Atopowe zapalenie skóry i inne problemy skórne (trądzik, świąd, nawracające zakażenia skóry)
  • Nawracające infekcje dróg oddechowych, ucha środkowego, zatok
  • Nawracające infekcje układu moczowo-płciowego i przewodu pokarmowego
  • Grzybica przewodu pokarmowego
  • Choroby autoimmunologiczne
  • Nadwaga i otyłość
  • Pogorszenie kondycji psychofizycznej
  • Zespół nadpobudliwości psychoruchowej
  • Zaburzenia nastroju

Znajomość składu flory jelitowej pod względem ilości i rodzaju obecnych tam mikroorganizmów daje nam możliwość rozpoznania ewentualnych nieprawidłowości we wspomnianym składzie. Badanie w kierunku dysbiozy jelitowej to badanie o szerokim spektrum. Obejmuje nie tylko badanie w kierunku patogenów (Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia), oznaczenie wartości pH kału, ale także analizę ilościową mikroorganizmów wskaźnikowych (tlenowych i beztlenowych) oraz grzybów.

Wynik badania w formie graficznej oraz opisowej, opatrzony odpowiednim komentarzem, stanowi bogate źródło informacji na temat drobnoustrojów zasiedlających nasze jelita i jest pomocny w dalszym etapie diagnostyki oraz ustaleniu prawidłowych zaleceń terapeutycznych.

W odbudowaniu mikroflory jelitowej pomocny może okazać się dobór odpowiedniej diety w połączeniu z suplementacją priobiotyczną. Probiotyki to wywodzące się z jelita żywe szczepy mikroorganizmów, które przeżywając pasaż jelitowy, kolonizują obszar jelita grubego i rozwijają tam swój pozytywny efekt – eliminując patogenne i chorobotwórcze grzyby i bakterie. Bardzo ważne jest to, aby probiotykoterapia została dobrana w odpowiedni sposób. Dobrze dobrany probiotyk, wraz ze zdrową dietą daje możliwość poprawy stanu zdrowia.

Celem wykonania badania w kierunku dysbiozy jelitowej otrzymuje się specjalny zestaw z dokładnie opisaną instrukcją poboru materiału. W prosty zatem sposób można pobrać próbkę kału do badania, zwracając szczególną uwagę na jej prawidłowe zabezpieczenie. Zestaw do pobrania materiału (wraz z instrukcją oraz zleceniem badania) można otrzymać w naszym punkcie pobrań lub zakupić w aptece /pojemnik na kał z łopatką (łyżeczką) + chwytacz (pasek papieru)/.

 

ZOBACZ TEŻ:  Pobieranie wymazów ginekologicznych

Poniżej zamieszczamy instrukcję pobrania materiału oraz zlecenie na badanie: 

INSTRUKCJA POBRANIA MATERIAŁU

ZLECENIE NA BADANIE

 

Materiał do badania (pobrany tego samego dnia!) można dostarczyć do każdego z naszych punktów pobrań
TYLKO WE WTORKI w godzinach otwarcia punktu, jednak nie później, niż do godziny 11.00.

Sprawdź, gdzie wykonasz badanie

 

Badania na raty

INTERESUJE CIĘ ZAKUP BADANIA NA RATY? DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ!

 


Wpis przygotowany na podstawie materiałów:
1. Asemi Z, Khorrami-Rad A, Alizadeh SA, Shakeri H, Esmaillzadeh A.: Effects of synbiotic food consumption on metabolic status of diabetic patients: a double-blind randomized cross-over controlled clinical trial.Clin Nutr. 2014 Apr;33(2):198-203.
2. Blaut M, Clavel T. Metabolic diversity of the intestinal microbiota: implications for health and disease. J Nutr 2007; 137:751-5.
3. Cukrowska B., Czarnowska E.: Wpływ probiotyków na układ immunologiczny. Zakażenia, 2007, 1, 59 -64.
4. Ignyś I., Piątkowska P., Cichy W.: Probiotyki i prebiotyki w żywieniu i leczeniu dzieci. Pediat. Pol. 2008; 83 (1): 68-75.
5. Ignyś I., Piątkowska P., Roszak D.: Mikroflora jelitowa a rozwój nieswoistych zapaleń jelit u dzieci.Now. Lek. 2007; 76 (1): 59-64.
6. Ignyś I., Szachta P., Gałęcka M., Schmidt M., Pazgrat-Patan M.: . Methods of analysis of gut microorganism – actual state of knowledge Annals of agricultural and environmental medicine: AAEM 12/2014; 21(4):799-803.
7. Lee J., Seto D., Bielory L.: Meta-analysis of clinical trials of probiotics for prevention and treatment of pediatric atopic dermatitis, J Allergy Clin Immunol 2008,121(1),116-21.
8. Nowak A, Libudzisz Z. Mikroorganizmy jelitowe człowieka. Stand Med 2008; 1: 372-9.
9.Svačina Š.: The microbial flora in the digestive tract and diabetes. Vnitrni Lekarstvi Journal 2015 Apr;61(4):361-4.
10. Szachta P.: Od jelita do depresji. Jak mikroflora jelitowa wpływa na nasz nastrój: FOOD FORUM 1 (11)/2016: 4-18.