Nietolerancja pokarmowa


4.18 avg. rating (83% score) - 17 votes

Nietolerancja pokarmowaNietolerancja pokarmowa

W coraz częstszych przypadkach żywność, którą spożywamy na co dzień, może stawać się przyczyną rozmaitych problemów zdrowotnych. Dzieje się tak z różnych przyczyn. Po pierwsze – wynika to z rodzaju i różnorodności spożywanych pokarmów. Po drugie – zależy od jakości żywności, w tym m.in. od długich terminów przydatności do spożycia. Po trzecie i być może najważniejsze – uwarunkowane jest to sposobem przygotowywania i ulepszaniu żywności (żywność wysokoprzetworzona). Precyzyjne ustalenie, czy to właśnie spożyty pokarm powoduje określony dyskomfort zdrowotny jest z reguły dość trudne. Czasami rozmaite objawy, których przyczyny mogą być niezależne, nakładają się na siebie. Czasami też objawy złego samopoczucia są mocno niecharakterystyczne, zaś sami pacjenci nierzadko nie kojarzą stanu swego zdrowia z aktualnym żywieniem. W sytuacji, gdy po przeprowadzeniu dotychczasowych badań i mimo zastosowania odpowiedniego leczenia nie nastąpiła wyraźna poprawa zdrowia lub gdy przeprowadzone badania nie dały jednoznacznych wyników, możemy brać pod uwagę problem nietolerancji pokarmowej.

Nietolerancja pokarmowa (nadwrażliwość na pokarmy) jest reakcją immunologiczną na alergeny pokarmowe. Do odpowiedzi ze strony układu immunologicznego dochodzi na skutek zwiększonej przepuszczalności jelita, umożliwiającej składnikompokarmowym dostanie się do krwioobiegu. Struktury antygenów pokarmowych są traktowane przez system immunologiczny jako obce i powoduje to produkcję specyficznych przeciwciał klasy IgG. W odróżnieniu od szybkiej reakcji alergicznej zależnej od przeciwciał klasy IgE, w przypadku nietolerancji pokarmowej odpowiedź immunologiczna pojawia się od kilku godzin do kilku dni od momentu spożycia pokarmu i działa jako czynnik aktywujący reakcję zapalną. Reakcja to może mieć charakter przewlekły. W efekcie tego objawy
mogą być bardzo zróżnicowane i często trudno powiązać je ze stanem odżywiania. Są to między innymi:

  • bóle brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunka, kolka jelitowa, zespół jelita drażliwego, zespół złego wchłaniania, zapalenie jelitNietolerancja pokarmowa
  • przewlekły nieżyt nosa, przewlekłe zapalenie zatok
  • pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, świąd, wypryski
  • bóle mięśni, bóle stawów
  • bóle głowy i migrena, zaburzenia koncentracji, zmiana nastroju i zachowania
  • depresja, stany lękowe, pobudzenie lub zmęczenie, bezsenność
  • trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała
  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej
  • choroby autoimmunologiczne

W kontekście powyższych wątpliwości diagnostycznych, wykonując np. test EUROLINE-FOOD można uzyskać wynik dla 108 różnych produktów spożywczych [Jęczmień, Gliadyna/gluten, Owies, Żyto, Orkisz, Pszenica, Gryka, Siemię lniane, Kukurydza, Proso, Ryż, Wołowina, Kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina, Indyk, Mleko krowie, Żółtko jaja kurzego, Białko jaja kurzego, Kozi ser, Mleko kozie, Mleko owcze, Ser owczy, Jogurt, Bakłażan, Burak, Papryka, Brokuły, Marchewka, Seler, Papryczka chili, Ogórek, Chrzan, Por, Oliwki, Cebula, Ziemniak, Czerwona kapusta, Pomidor, Rzepa, Cukinia, Karczoch, Szparagi, Szpinak, Fasolka szparagowa, Groszek, Soja, Soczewica, Fasola biała, Sałata, Roszponka, Jabłko, Morela, Banan, Wiśnia, Winogrono (białe/niebieskie), Kiwi, Cytryna, Nektarynka, Pomarańcza, Ananas, Truskawka, Arbuz, Gruszka, Śliwka, Grejpfrut, Brzoskwinia, Daktyle, Bazylia, Pieprz (czarny/biały), Cynamon, Czosnek, Gorczyca, Gałka muszkatołowa, Oregano, Pietruszka, Mięta, Mak, Rozmaryn, Tymianek, Wanilia, Migdały, Orzechy nerkowca, Kakao, Orzech laskowy, Orzech ziemny, Pistacja, Sezam, Ziarna słonecznika, Orzech włoski, Kokos, Mieszanka grzybów 1 (boczniak, pieczarka, grzyby Shiitake, pieprznik), Mieszanka grzybów 2 (podgrzybek, borowik) Łosoś, Tuńczyk, Małż, Krewetka, Sardela, Miecznik, Pstrąg, Sola, Dorsz, Drożdże piwowarskie, Drożdże piekarskie, Miód, Kawa, Czarna herbata], które mogą wywołać wszelkie rodzaje nietolerancji pokarmowej.

Na podstawie siły reakcji immunologicznej możemy ocenić, w jakim stopniu organizm reaguje na poszczególne produNietolerancja pokarmowakty spożywcze. W tym celu opieramy się na 5–stopniowej skali (od 0 do 4), przy czym stopień 4 i 3 świadczą o bardzo silnej reakcji immunologicznej, stopień 2 wskazuje na średnią reakcję, zaś stopień 0 i 1 oznacza, że przeciwciała pojawiły się w bardzo niewielkich ilościach lub wcale. Wartość diagnostyczna badania przeciwciał IgG w diagnostyce nietolerancji pokarmowych jest wciąż w fazie badań i dyskusji, ale odnotowuje się coraz więcej doniesień wskazujących na użyteczność tego badania w identyfikacji nietolerancji pokarmowych i celowanej terapii pacjentów (Atkinson et al., 2004, Zar et al., 2005, Bernardi et al., 2008, Volpi and Maccavi, 2009).

W przypadku współistnienia objawów choroby oraz reakcji immunologicznej 4 stopnia zaleca się wyłączenie z diety na 3 miesiące typowanych pokarmów. Wynik 3 stopnia sugeruje zmniejszenie spożycia konkretnych produktów spożywczych lub zastosowanie 3 miesięcznej diety rotacyjnej. Wyniki 0 i 1 świadczą o stanie fizjologicznym.

Sprawdź, gdzie wykonasz badanie

 

 

Wyniki testów EUROLINE-FOOD nie są synonimem pełnej diagnostyki. W dużej mierze są one badaniem pomocniczym i powinny być interpretowane wraz z towarzyszącymi objawami oraz po konsultacji z lekarzem specjalistą. Dieta eliminacyjna lub też dieta eliminacyjno-rotacyjna zawsze powinna być odpowiednio zbilansowana, aby nie dopuścić do niedoborów żywieniowych. W tym zakresie niezbędna jest konsultacja ze specjalistami z tej dziedziny, czyli dietetykami.

 

 

Badania na raty

INTERESUJE CIĘ ZAKUP BADANIA NA RATY? DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ!

 

 

Wpis przygotowany na podstawie materiałów:
1. Frank M., Ignyś I., Gałęcka M., Szachta P.: Alergia pokarmowa IgG-zależna i jej znaczenie w wybranych jednostkach chorobowych: Ped Pol 2013: 88 (4): 252-257
2. Opracowania firmy Euroimmun

 

Akademia Laboratoryjna
Prof. nadzw. dr hab. n.med. Jacek Jóźwiak

Prof. nadzw. dr hab. n.med. Jacek Jóźwiak