Toksyny A i B Clostridium difficile w kale


4.67 avg. rating (92% score) - 6 votes

Toksyny A i B Clostridium difficile w kale

Toksyny A i B Clostridium difficile w kaleClostridium difficile jest bakterią występującą powszechnie w środowisku naturalnym (w glebie, w wodzie), a także w przewodzie pokarmowym niektórych gatunków zwierząt. U niemowląt i małych dzieci ta beztlenowa bakteria stanowi część flory fizjologicznej, nie wywołując zazwyczaj objawów choroby.
U osób dorosłych natomiast, Clostridium difficile jest przyczyną schorzeń przewodu pokarmowego o różnym stopniu nasilenia objawów. Powodować może łagodne biegunki, ale zarazem ciężkie zapalenia jelita grubego. Wodnistej biegunce towarzyszy zwykle podwyższona temperatura ciała oraz bóle brzucha. Za wymienione objawy odpowiedzialne są przede wszystkim dwie toksyny A i B, będące białkami wytwarzanymi przez bakterie C.difficile.
Czynnikiem ryzyka zakażenia C.difficile jest zaawansowany wiek, hospitalizacja oraz długotrwała antybiotykoterapia pacjenta, zwłaszcza antybiotykami o szerokim spektrum działania.
Jedną z metod diagnostycznych pozwalających na stwierdzenie obecności Clostridium difficile jest test pozwalający na wykrycie toksyny A i B w kale. W celu wykonania wspomnianego badania należy dostarczyć do laboratorium próbkę kału w jałowym pojemniku.

Badanie toksyny A i B Clostridium difficile w kale można wykonać w każdym punkcie pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych. 

Literatura:
Zaremba M.L. Borowski J. Mikrobiologia lekarska,PZWL, Warszawa 1997
http://www.shea-online.org/Assets/files/patient%20guides/Cdiff_Polish.pdf

Zobacz także: