fbpx

Badanie: Nietolerancja pokarmowa – Test EUROLINE-FOOD Profil 216 (IgG)

Nietolerancja pokarmowa (alergia pokarmowa IgG-zależna, alergia utajona, alergia opóźniona) jest reakcją układu odpornościowego na niektóre produkty spożywcze. Zdarza się, że w wyniku przewl...

Nazwa badania

Nietolerancja pokarmowa – Test EUROLINE-FOOD Profil 216 (IgG)

Opis badania

Nietolerancja pokarmowa (alergia pokarmowa IgG-zależna, alergia utajona, alergia opóźniona) jest reakcją układu odpornościowego na niektóre produkty spożywcze. Zdarza się, że w wyniku przewlekłej choroby jelit wzrasta ich przepuszczalność: składniki pokarmowe przenikają wówczas przez ścianę jelita i przedostają się do krwi. W takiej sytuacji układ odpornościowy uznaje je za szkodliwe i wytwarza przeciwko nim przeciwciała (IgG). Powstają kompleksy immunologiczne, które prowadzą do różnego rodzaju dolegliwości. Dlatego zaleca się badanie poziomu przeciwciał klasy IgG wytwarzanych przez organizm przeciwko produktom i dodatkom spożywczym.

Nietolerancja pokarmowa - Test EUROLINE-FOOD Profil 216 (IgG)

Test EUROLINE-FOOD Profil 216 (IgG) polega na oznaczeniu we krwi całkowitego poziomu przeciwciał klasy IgG skierowanych przeciw składnikom pokarmowym. Test jest badaniem kompleksowym, ponieważ z jednej próbki krwi można uzyskać informację na temat reakcji organizmu na 216 produktów spożywczych. Nowoczesny wynik testu zawiera informacje na temat nietolerancji pokarmowych oraz czytelny opis reakcji organizmu na badane składniki pokarmowe.

Objawy nietolerancji pokarmowej (alergii IgG-zależnej) mogą wystąpić w różnym czasie od spożycia pokarmu oraz utrzymywać się nawet przez wiele tygodni. Do najczęstszych objawów należą: niewyjaśnione bóle brzucha, biegunki, zaparcia, zespół jelita drażliwego, nudności, nieuzasadniony przyrost lub utrata wagi, bóle głowy, migreny, depresja, ospałość, trądzik, wysypki, przewlekłe bóle stawów, dna moczanowa.Nietolerancja pokarmowa - Test EUROLINE-FOOD Profil 216 (IgG)

Nietolerancja pokarmowa - Test EUROLINE-FOOD Profil 216 (IgG) - co przedstawia wynik badania?

Wynik testu EUROLINE-FOOD przedstawia siłę reakcji immunologicznej organizmu na 216 różnych alergenów pokarmowych (nietolerowanych przez nas, bądź tolerowanych).

Test EUROLINE-FOOD Profil 216 (IgG) obejmuje następujące produkty żywieniowe:
Mąka jęczmienna, Wiśnia, Chleb świętojański, Limonka, Gliadyna/gluten, Winogrono (jasne/ciemne), Rzepak, Liczi, Mąka owsiana, Kiwi, Mięso kacze, Mango, Mąka żytnia, Cytryna, Kozina, Papaja, Orkisz, Nektarynka, Gęsina, Granat, Mąka pszenna, Pomarańcza, Strusina, Malina, Mąka gryczana, Ananas, Przepiórka, Dzika róża, Siemię lniane, Truskawka, Królik, Melon kantalupa, Kukurydza, Arbuz, Sarnina, Rodzynki, Proso, Gruszka, Perliczka, Anyż, Ryż, Śliwka, Konina, Liść laurowy, Wołowina, Grejpfrut, Kefir, Rumianek, Kurczak, Brzoskwinia, Beta-laktoglobulina, Kapar, Mięso jagnięce, Daktyle, Masło, Szczypiorek, Wieprzowina gotowana, Bazylia, Camembert, Goździk, Indyk, Pieprz (czarny/biały), Kazeina, Kolendra, Mleko krowie, Cynamon, Ser ementaler, Kumin, Żółtko jaja kurzego, Czosnek, Serek wiejski typu „cottag", Koperek, Białko jaja kurzego, Gorczyca, Ser mozzarella, Imbir, Kozi ser, Gałka muszkatołowa, Ser topiony, Majeranek, Kozie mleko, Oregano, Twaróg, Szafran, Owcze mleko, Pietruszka, Pędy bambusa, Szałwia, Owczy ser, Mięta pieprzowa, Brukselka, Pieprz cayenne, Jogurt, Mak, Kalafior, Curry, Bakłażan, Rozmaryn, Boćwina, Estragon, Burak, Tymianek, Kapusta pekińska, Chmiel, Papryka, Wanilia, Koper włoski, Mięta, Brokuły, Migdały, Tykwa, Orzech brazylijski, Marchewka, Orzechy nerkowca, Topinambur, Orzech makadamia, Seler, Kakao, Jarmuż, Orzeszki piniowe, Papryczka chili, Orzech laskowy, Rzodkiewka, Kasztan jadalny, Ogórek, Orzech ziemny, Kapusta włoska, Orzech kola, Chrzan, Pistacja, Batat, Karp, Por, Sezam, Liście winogron, Kalmar, Oliwki, Ziarna słonecznika, Kapusta biała, Węgorz, Cebula, Orzech włoski, Szalotka, Dorada, Ziemniak, Kokos, Lukrecja, Plamiak, Czerwona kapusta, Mieszanka grzybów 1 (boczniak, pieczarka, grzyby shiitake, pieprznik), Groszek cukrowy, Szczupak, Pomidor, Mieszanka grzybów 2 (podgrzybek, borowik), Bób, Turbot, Rzepa, Rak, Ciecierzyca, Śledź, Cukinia, Łosoś, Fasola mung, Homar, Karczoch, Tuńczyk, Fasola czerwona, Makrela, Szparagi, Małż, Cykoria, Ośmiornica, Szpinak, Krewetka, Sałata lodowa, Ostryga, Fasolka szparagowa, Anchois/sardela, Rukola, Sardynka, Groszek, Miecznik, Awokado, Karmazyn, Soja, Pstrąg, Jeżyna, Okoń morski, Soczewica, Sola, Borówka amerykańska, Kawior, Fasola biała, Dorsz, Żurawina, Krab, Sałata, Drożdże piwowarskie, Czerwona porzeczka, Agar-agar, Roszponka, Drożdże piekarskie, Czarna porzeczka, Aloes, Jabłko, Miód, Figa, Zielona herbata, Morela, Kawa, Agrest, Proszek do pieczenia, Banan, Czarna herbata, Melon miodowy, Olej szafranowy.

Zapraszamy do subskrypcji naszego kanału na www.youtube.com -> SUBSKRYBUJ

Chcesz zapytać o cenę badania?
Zapraszamy na stronę CENY BADAŃ, gdzie proponujemy kilka możliwości kontaktu z nami.

Aby wykonać Test EUROLINE-FOOD Profil 216 (IgG) zapraszamy do najbliższego
punktu pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych.

Sprawdź, gdzie wykonasz badanie

Wskazania do wykonania badania

Zdecyduj się na to badanie, jeśli:
• odczuwasz niepokojące dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (gazy, wzdęcia, biegunki, zaparcia),
• dokuczają Ci migreny lub przewlekłe bóle głowy, na które nie pomagają żadne sposoby (w tym leki przeciwbólowe),
• wykluczyłeś alergię IgE-zależną oraz inne prawdopodobne choroby, a wciąż odczuwasz nieprzyjemne objawy,
• planujesz zmienić nawyki żywieniowe na dopasowane do Twojego organizmu, ale nie wiesz, od czego zacząć,
• chcesz się dowiedzieć, jakich produktów spożywczych i dodatków do żywności unikać, by poczuć się lepiej.

Przygotowanie Pacjenta do badania

Badanie można wykonać o dowolnej porze dnia i nie trzeba być na czczo.

Czas oczekiwania na wynik

14 dni roboczych

Grupa badań

Dietetyka

Wyniki (jednostki)

U/ml