Badanie: P/c p/endomysium (EmA) i gliadynie (AGA) IgG

P/c p/endomysium (EmA) i gliadynie (AGA) IgG mogą występować w przebiegu choroby trzewnej, czyli celiakii. Jest to choroba autoimmunologiczna polegająca na nietolerancji glutenu, który występuje...

Nazwa badania

P/c p/endomysium (EmA) i gliadynie (AGA) IgG

Nazwy oficjalne i zwyczajowe badania:

EmA + AGA IgG

Opis badania

P/c p/endomysium (EmA) i gliadynie (AGA) IgG mogą występować w przebiegu choroby trzewnej, czyli celiakii. Jest to choroba autoimmunologiczna polegająca na nietolerancji glutenu, który występuje między innymi w ziarnach zbóż. Jednym ze składników glutenu jest gliadyna, która wywołuje najmocniejszą reakcję. Stąd też u osób chorych wykryć można przeciwciała skierowane przeciwko wspomnianemu białku. W wyniku reakcji zapalnej, dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego i do wytworzenia przeciwciał przeciwko endomysium, które jest cienką błoną rozdzielającą poszczególne włókna mięśniowe w ścianie jelita.

Celiakia objawia się charakterystycznym zapaleniem błony śluzowej jelita cienkiego, ale u chorych może również występować zmęczenie, ból brzucha, burczenie w jelitach, biegunki, utrata wagi i anemia. Należy jednak pamiętać, że niespecyficzne objawy mogą powodować opóźnienie lub brak prawidłowej diagnozy.

Oznaczanie przeciwciał klasy IgA charakteryzuje się wysoką czułością, co czyni to badanie niezwykle wartościowym w skryningu celiakii. U osób z chorobą trzewną często dochodzi do izolowanego niedoboru immunoglobuliny IgA, co prowadzić może do otrzymania fałszywie negatywnego wyniku. Dlatego przed wykonaniem oznaczenia przeciwciał w klasie IgA zaleca się oznaczenie IgA całkowitego.
W badaniu tym, do wykrywania przeciwciał przeciw gliadynie, wykorzystuje się trzykrotnie powtórzony peptyd fuzyjny analogu gliadyny, czyli GAF-3X. Jest to fragment gliadyny, który dominuje w wywoływaniu odpowiedzi immunologicznej. Dzięki wykorzystaniu tego pojedynczego peptydu uzyskuje się znacznie wyższą wartość diagnostyczną testu.
Oznaczanie przeciwciał w klasie IgG wykazuje mniejszą czułość od badania IgA, jednak u osób z celiakią częściej dochodzi do izolowanego niedoboru immunoglobulin IgA. Zaleca się równoległe oznaczanie obu klas.

 

P/c p/endomysium (EmA) i gliadynie (AGA) IgG

Warto regularnie wykonywać podstawowe laboratoryjne badania krwi,
aby mieć pewność, że nasz organizm funkcjonuje prawidłowo.

Zachęcamy do skorzystania z naszej bogatej oferty badań laboratoryjnych
oraz zapraszamy do subskrypcji naszego kanału na www.youtube.com -> SUBSKRYBUJ

Chcesz zapytać o cenę badania?
Zapraszamy na stronę CENY BADAŃ, gdzie proponujemy kilka możliwości kontaktu z nami.

Aby wykonać oznaczenie P/c p/endomysium (EmA) i gliadynie (AGA) IgG w organizmie
odwiedź najbliższy punkt pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych

Sprawdź, gdzie wykonasz badanie

Wskazania do wykonania badania

  • Bóle brzucha i zaburzenia trawienia
  • Osłabienie, anemia, utrata wagi
  • U dzieci: opóźnienie dojrzewania, zaburzenia wzrostu
  • Celiakia u najbliższego członka rodziny

Wskazówki dla pacjenta

Brak.

Przygotowanie Pacjenta do badania

Jeżeli badanie wykonywane jest pierwszy raz, w celu rozpoznania choroby, to pacjent nie może być w trakcie eliminacji glutenu z diety. Dieta bezglutenowa prowadzi do spadku ilości przeciwciał. Pacjent nie powinien też być w trakcie stosowania leków immunomodulujących/kortykosteroidów.

 

Czas oczekiwania na wynik

6 dni roboczych.

Grupa badań

Autoimmunodiagnostyka

Wyniki (jednostki)

Wynik półilościowy.

Sprawdź ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb