Spis treści
Diagnostyka alergii na białka mleka
Jedną z najczęstszych przyczyn IgE- zależnych alergii pokarmowych u małych dzieci jest mleko krowie – pierwszy obcy antygen wprowadzony do diety dziecka. Alergie na białka mleka można zbadać w każdym punkcie pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych.
Do najczęstszych objawów alergii na mleko należą:
- pokrzywka
- atopowe zapalenie skóry
- astma
- biegunka
- kolka
- alergiczny nieżyt nosa
Problem dotyczy ok. 8% dzieci do 3 roku życia oraz ok. 15% dzieci w późniejszym wieku.
Diagnostyka alergii na białka mleka
Alergia na mleko jest często mylona z nietolerancją mleka, czyli nadwrażliwością niealergiczną. Objawy nietolerancji są zwykle opóźnione – mogą wystąpić po kilku godzinach od spożycia pokarmu w przeciwieństwie do alergii IgE- zależnej w której objawy występują w bardzo krótkim czasie od kontaktu z alergenem. W przypadku alergii nawet śladowe ilości alergenu mogą wywołać reakcje alergiczną, natomiast nietolerancja często jest zależna od dawki przyjętego alergenu i może się kumulować w czasie.
Alergia na mleko krowie jest niekorzystną reakcją układu immunologicznego polegającą na produkcji przeciwciał klasy IgE przeciwko białkom mleka.
Mleko krowie składa się z ok. 30 różnych białek – część z nich zalicza się do tzw. alergenów głównych (uczulają ponad 50 % pacjentów w danej grupie). Pozostałe to alergeny słabe (uczulają
mniej niż 50 % pacjentów).
Alergeny mleka główne:
KAZEINA – główna funkcja to wiązanie jonów wapnia, żelaza, cynku oraz stabilizacja mleka.
Mleko kobiece nie posiada homologu zwierzęcej kazeiny, co może być główną przyczyną immunogenności tego białka w stosunku do organizmu ludzkiego i rozwoju alergii na mleko krowie
alfa LAKTOALBUMINA (ALA)– należy do najsilniejszych alergenów białek serwatkowych, jest wrażliwa na działanie wysokich temperatur
beta LAKTOGLOBULINA (BLG)– nie występuje w mleku kobiecym, poddanie tego białka obróbce termicznej znacząco zmniejsza jej immunogenność
Alergeny mleka słabe:
SUROWICZA ALBUMINA WOŁOWA (BSA) – badania wykazały, iż osoby z p/c IgE anty-BSA mogą rozwinąć również alergię na wołowinę
LAKTOFERYNA – występuję w mleku krowim w śladowych ilościach, jej funkcją jest obrona organizmu przed infekcjami i stanem zapalnym. Znaczna ilość tego białka występuje w mleku kobiet (głównie w siarze).
Najczęściej uczulenia na składniki mleka mają charakter UCZULEŃ POLIWALENTNYCH, czyli na więcej niż jeden składnik mleka.
Diagnostykę alergii na białka mleka umożliwia nasz test SPAC Mleko – oznaczamy 5 wymienionych białek oraz pełen ekstrakt mleka. Na wyniku widnieje również marker CCD – weryfikacja reakcji krzyżowych (mogą krzyżowo reagować determinanty węglowodanowe).
Zachęcamy do skorzystania z naszej bogatej oferty badań laboratoryjnych
oraz zapraszamy do subskrypcji naszego kanału na www.youtube.com -> SUBSKRYBUJ
Chcesz zapytać o cenę badania?
Zapraszamy na stronę CENY BADAŃ, gdzie proponujemy kilka możliwości kontaktu z nami.
Aby wykonać alergeny na białka mleka zapraszamy do najbliższego
punktu pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych.