fbpx
Badanie

Badanie witamin

By 29 stycznia 2015 Październik 15th, 2019 No Comments

Badanie witamin

Badanie witamin, czyli oznaczenie poziomu ich stężenia w organizmie. Witaminy to grupa związków pełniących różnorodne role w organizmie, niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Źródłem witamin jest  z pewnością przyjmowane przez nas pożywienie, a poszczególne pokarmy różnią się zawartością tych składników odżywczych, stąd warto zwrócić uwagę na produkty będące szczególnie bogatym źródłem witamin. Znaczącą rolę w pozyskiwaniu witamin odgrywa na pewno także flora bakteryjna jelit.

Awitaminoza

schorzenie spowodowane brakiem jednej lub więcej witamin w organizmie, związane głównie z niedoborem witamin w diecie (nierzadko u alkoholików), zespołami złego wchłaniania czy ciężkimi chorobami wątroby.

Hipowitaminoza

pojęcie oznaczające niedobór witamin w organizmie.

  • Hipowitaminoza pierwotna – jako następstwo niewłaściwej diety
  • Hipowitaminoza wtórna – jako następstwo zaburzeń wchłaniania witamin, zwiększonego zapotrzebowania na te składniki w przebiegu niektórych chorób, wystąpić może także w przebiegu ciąży

Hiperwitaminoza

pojęcie oznaczające nadmiar witamin w organizmie. Znaczenie kliniczne ma głównie nadmierna podaż witamin A i E. Sprzyja jej powszechny dostęp do suplementów witaminowych.

Badanie witamin

Zaburzenia ilości witamin w naszym organizmie z całą pewnością mogą mieć różnorodne przyczyny i towarzyszyć wielu schorzeniom, stąd też ich oznaczenie jest często badaniem pomocnym w procesie diagnostycznym.

Badanie witamin – charakterystyka podstawowych witamin

Poniżej znajdują się krótkie charakterystyki podstawowych witamin, obejmujące ich przykładową rolę, skutki niedoboru i nadmiaru oraz źródła w pożywieniu:

Witamina A (retinol)

Rola: z pewnością działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, udział w procesie prawidłowego widzenia, utrzymywanie odpowiedniego stanu skóry, wzmocnienie układu immunologicznego

Wskazania do oznaczania (badanie witaminy A): zespoły złego wchłaniania, ślepota zmierzchowa, pozajelitowe leczenie substytucyjne

Niedobór: niedowidzenie o zmierzchu, suchość spojówek, łamliwość włosów i paznokci, łuszczenie się skóry, spowolnienie wzrostu u dzieci

Nadmiar: drażliwość, suchość i świąd skóry, zaburzenia żołądkowo –jelitowe, powiększenie wątroby i śledziony

Źródło: wątroba, jaja, masło, mleko, tran

Witamina B 1 (tiamina)

Rola: prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaganie pracy układu sercowo –naczyniowego, metabolizm aminokwasów i węglowodanów

Wskazania do oznaczania (badanie witaminy B1) przede wszystkim zaburzenia neurologiczne

Niedobór: brak apetytu, zaburzenia czynności układu nerwowego, drażliwość, trudności z koncentracją

Nadmiar: na pewno osłabienie, poty, drżenie mięśni, zaburzenia akcji serca

Źródło: produkty zbożowe, drożdże, jarzyny strąkowe,mięso

Witamina B 2 (ryboflawina)

Rola: prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, narządu wzroku, tworzenie związków wysokoenergetycznych, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu odpornościowego

Niedobór: zajady w kącikach ust, zapalenie skóry, zapalenie języka, zapalenie spojówek, wypadanie włosów

Nadmiar: nudności, wymioty

Źródło: wątroba, ryby, mleko, ziarna zbóż, marchew, szpinak

Witamina B 3 (niacyna, witamina PP)

Rola: udział w tworzeniu krwinek czerwonych, regulacja poziomu cholesterolu, rozszerzenie naczyń krwionośnych

Niedobór: prowadzić może do rozwoju pelagry – osłabienie, biegunka, szorstka skóra, zapalenie skóry, otępienie

Nadmiar: na pewno dolegliwości skórne, zaburzenia rytmu serca, uszkodzeni wątroby

Źródło: ryby, mięso

Witamina B 5 (kwas pantotenowy)

Rola: uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych, w syntezie hormonów, tworzeniu przeciwciał, regeneracji komórek skóry i błon śluzowych

Niedobór: drażliwość, zmęczenie, osłabienie, bóle i sztywność stawów, pękanie skóry w kącikach ust, zaburzenia ze strony układu trawiennego, zmiany skórne

Nadmiar: może wywołać biegunki

Źródło: wątroba, ryby, otręby pszenne

Witamina B 6 (pirydoksyna)

Rola: przemiany białek, węglowodanów i lipidów, uczestniczy w syntezie serotoniny i adrenaliny wpływając tym samym na funkcjonowanie układu nerwowego, wywiera wpływ na ciśnienie krwi oraz pracę serca

Niedobór: z pewnością nadpobudliwość nerwowa, zmiany skórne, bezsenność, niedokrwistość, drętwienie rąk i stóp

Nadmiar: zaburzenia neurologiczne

Źródło: ziemniaki, mięso, wzbogacone płatki zbożowe

Witamina B 12 (kobalamina)

Rola: wraz z kwasem foliowym odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu krwinek czerwonych, uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego

Wskazania do oznaczania (badanie witaminy B12): niedokrwistość megaloblastyczna, zespoły złego wchłaniania, powrózkowe zwyrodnienie rdzenia

Niedobór: zmęczenie, osłabienie, niedokrwistość , zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego

Nadmiar: długotrwałe stosowanie bardzo dużych dawek może wywołać objawy uczuleniowe

Źródło: mięso, ryby, mleko, jaja

Witamina D 3

Rola: witamina D uczestniczy w regulowaniu gospodarki wapniowo – fosforanowej i w procesie mineralizacji kości, ponadto wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego, wzmacnia także system immunologiczny. Niedobór witaminy D może być przyczyną krzywicy u dzieci i osteomalacji u osób dorosłych.

Wskazania do oznaczania D3 (badanie witaminy D3): podejrzenie zaburzeń przemiany witaminy D, diagnostyka różnicowa hiperkalcemii niejasnego pochodzenia

Wartości obniżone mogą towarzyszyć następującym stanom: ciężki niedobór witaminy D, zespół nerczycowy, niewydolność nerek, krzywica, niedoczynność przytarczyc, nadczynność tarczycy i inne.

Wartości podwyższone mogą towarzyszyć następującym stanom: niewielki niedobór witaminy D (kompensacja), egzogenna podaż substratu – po rozpoczęciu leczenia niedoboru tej witaminy, pierwotna nadczynność przytarczyc, niedoczynność tarczycy i inne.

Źródło: W przeważającym stopniu witamina D3 powstaje w skórze pod wpływem promieniowania UV. W niewielkim odsetku dostarczana jest wraz z pożywieniem (ryby, mleko, żółtka jaj)

Witamina E – tokoferol

Rola: silny antyoksydant, chroniący przed działaniem wolnych rodników, hamuje przedwczesny rozpad krwinek czerwonych, przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej

Niedobór: zaburzenia płodności (zwłaszcza u mężczyzn), niedokrwistość , osłabienie mięśni, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Nadmiar: bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia

Źródło: oleje roślinne, produkty zbożowe, orzechy, ryby

Witamina H (biotyna)

Rola: wpływa na prawidłowy stan skóry i włosów, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, stabilizuje poziom glukozy we krwi, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego

Niedobór: łuszczycowe zmiany skórne, wypadanie włosów bóle mięśniowe, osłabienie, podwyższony poziom cholesterolu

Nadmiar: nie stwierdzono

Źródło: wątróbka, mąka sojowa, żółtka jaj, orzechy, grzyby

Witamina K 1

Rola: witamina ta na pewno niezbędna jest w tworzeniu czynników krzepliwości krwi, zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, hamuje rozwój niektórych nowotworów

Niedobór: słaba krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran, zwiększona podatność na krwotoki, trudności w mineralizacji kości

Nadmiar: z pewnością uczucie gorąca, poty, niedokrwistość

Źródło: wytwarzana przez florę jelitową oraz zawarta w produktach takich jak rośliny zielone, olej sojowy, awokado


Uwaga: powyższe charakterystyki mają jedynie charakter przeglądowy, mający na celu zwrócenie uwagi na szeroką rolę jaką pełnią w organizmie człowieka witaminy. Nie należy na ich podstawie, bez konsultacji z lekarzem, podejmować decyzji o rozpoczęciu bądź zaprzestaniu suplementacji witaminami.

Zapraszamy do subskrypcji naszego kanału na www.youtube.com -> SUBSKRYBUJ

Chcesz zapytać o cenę badania?
Zapraszamy na stronę CENY BADAŃ, gdzie proponujemy kilka możliwości kontaktu z nami.

Aby wykonać badanie witamin zapraszamy do najbliższego punktu pobrań Śląskich Laboratoriów Analitycznych.

Sprawdź, gdzie wykonasz badanie