Choroby autoimmunologiczne to choroby, w których organizm atakuje własne tkanki. Dzieje się tak, gdy niewydolny układ odpornościowy uznaje swoje własne tkanki za wroga. Są to choroby przewlekłe, które przebiegają z etapami zaostrzeń i remisji. Do nich właśnie należy RZS, czyli reumatoidalne zapalanie stawów. Dieta a reumatoidalne zapalenie stawów – zobacz jak dietą, oprócz leczenia farmakologicznego, możesz wspomóc proces leczenia.
Spis treści
Badania diagnostyczne w reumatoidalnym zapalaniu stawów
Choroba ta zazwyczaj manifestuje się zapaleniem błony maziowej, na początku drobnych stawów (głównie rąk). Chorzy odczuwają ból stawów, przebiegający z bólem i obrzękiem. Charakterystyczna jest także poranna sztywność. Jeśli zaobserwowałeś u siebie takie objawy, warto wykonać zestaw badań w celu potwierdzenia reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). W pakiecie reumatycznym znajdują się wszystkie potrzebne oznaczenia: morfologia (25 parametrów), białko C-reaktywne (CRP), czynnik reumatoidalny (RF), p/c p/cyklicznemu cytrulinowanemu peptydowi (anty-CCP), p/c p/jądrowe – test przesiewowy (ANA 1). Stawiając diagnozę, lekarz bierze pod uwagę wyniki badań krwi, objawy kliniczne, czasem zleca wykonanie zdjęcia RTG. Leczenie reumatoidalnego zapalnie stawów polega na przyjmowaniu zaleconych leków oraz stosowaniu diety przeciwzapalnej.
Dieta a reumatoidalnego zapalenia stawów – wpływ diety na leczenie
Dieta a reumatoidalne zapalnie stawów – coraz więcej doniesień naukowych mówi o korzystnym wpływie stosowania modyfikacji dietetycznych i naturalnych suplementów diety na przebieg choroby. Przede wszystkim należy się skupić się na wzmocnieniu układu odpornościowego i wyciszeniu stanu zapalnego. Dlatego celem diety jest zwiększenie spożycia składników, które będą hamować wydzielanie związków mających prozapalne działanie na organizm. Istotną rolę będą odgrywać probiotyki (szczególnie szczep Lactobacillus Casei). Będą one wspierać Twoją mikroflorę bakteryjną. Dlaczego jest to takie istotne? Otóż bakterie tworzące florę bakteryjną wywierają duży wpływ na układ odpornościowy gospodarza. Zauważono, że zaburzenia składu flory bakteryjnej mają związek z pogorszeniem funkcjonowania układu immunologicznego. Efektem tego jest pojawienie się chorób autoimmunologicznych, w tym reumatoidalnego zapalania stawów.
Zasady diety w reumatoidalnym zapalaniu stawów
Duży wpływ na hamowanie procesu zapalnego ma właściwa podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 i omega 6). Istotna jest również właściwa proporcja pomiędzy tymi tłuszczami. Otóż stosunek omega 6 do omega 3 powinien kształtować się 3:1, a idealnie byłoby 1:1. Co to oznacza w praktyce? Otóż ważne jest, aby spożycie omega 6 w diecie nie było znacząco większe od spożycia omega 3. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w tłustych rybach morskich (śledź, łosoś, makrela), orzechach oraz olejach roślinnych (głównie olej lniany).
W przebiegu reumatoidalnego zapalania stawów dochodzi do nadprodukcji wolnych rodników. Jest to efekt przewlekłego stanu zapalnego. Wolne rodniki będą pogłębiać stan chorobowy. Dlatego też, ważne jest spożywanie antyoksydantów – związków, które będą niwelować destrukcyjne działania wolnych rodników. Do antyoksydantów należy m.in. witamina C (źródłem są porzeczki, kiwi, natka pietruszki, pomidory), witamina E (oleje roślinne, orzechy), karotenoidy (marchew, dynia, czerwona papryka).
Dieta a reumatoidalne zapalanie stawów – monitorowanie efektów
Po kilku tygodniach stosowanego leczenia i diety w reumatoidalnym zapalaniu stawów, warto skontrolować, czy parametry świadczące o procesie chorobowym zmniejszyły się. Takie badania wykonasz w najbliższym punkcie pobrań. Pakiet reumatyczny możesz wykupić bezpośrednio w punkcie pobrań lub poprzez e-sklep. Jeśli mieszkasz poza obszarem województwa śląskiego i małopolskiego, pamiętaj, że badania można wykonać też w Łodzi, gdzie funkcjonujemy pod nazwą Laboratorium Medyczne badaj.to. Jeśli jesteś dietetykiem i chcesz rozpocząć współpracę z naszym laboratorium to sprawdź ofertę współpracy.