BadanieDietetyka

Dieta w osteoporozie

By 13 października 2020 20 października, 2020 No Comments

Osteoporoza to choroba układu kostnego, charakteryzująca się stopniowym ubytkiem masy kostnej. Efektem tego jest zmniejszona wytrzymałość mechaniczna kości na obciążenia i urazy oraz większa podatność na złamania. Osteoporoza potocznie nazywana jest “cichym złodziejem” – to dlatego, że utrata masy kostnej przebiega stopniowo i bezboleśnie. Dieta w osteoporozie – sprawdź jak właściwym żywieniem zapobiegać i wspomagać proces leczenia.

Badania w osteoporozie a zalecenia dietetyczne

Osteoporoza najczęściej występuje u kobiet po menopauzie i u mężczyzn w podeszłym wieku. Dotyka również osób młodych z niską masą ciała, niedoborem estrogenów, palaczy. Często też występuje przy nadczynności tarczycy, obciążeniu rodzinnymi i u osób z małą aktywnością fizyczną. Właśnie te osoby z grupy ryzyka, powinny wykonać badania w kierunku osteoporozy.  Badania na metabolizm kości obejmują szereg ważnych parametrów: witamina D3, wapń całkowity, parathormon, fosfor nieorganiczny, fosfataza alkaliczna, albuminy i elektroforeza białek (proteinogram). Taki pakiet możesz znaleźć w e-sklepieBadania można wykonać też w Łodzi, gdzie funkcjonujemy pod nazwą Laboratorium Medyczne badaj.to. Na podstawie otrzymanych wyników możliwe będzie dobranie odpowiedniego leczenia i diety w osteoporozie.

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie – wapń i witamina D

Jednym z czynników żywieniowych mających wpływ na powstanie osteoporozy to zbyt niskie spożycie wapnia i witaminy D. Wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym kości. Jeżeli długotrwały niedobór tego składnika występuje u osób młodych, skutkować będzie niższą szczytową masą kostną. Z kolei u osób starszych będzie przyczyniać się do utraty masy kostnej. Dlatego tak ważna jest odpowiednia podaż wapnia w diecie. Jego dobrym źródłem są produkty mleczne, sezam, suszone figi, jarmuż, brokuły.

Witamina D reguluje proces wchłaniania wapnia i fosforu. Ponadto odpowiada za właściwe stężenie tych pierwiastków w surowicy krwi. Witamina D jest zarówno dostarczana wraz z pożywieniem, jak i syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Ponieważ w społeczeństwie od dawna obserwuje się znaczące niedobory tej witaminy, warto abyś rozważył jej suplementację. Natomiast stosując dietę w osteoporozie, zwróć uwagę na częstsze spożywanie takich produktów jak: pełnotłuste produkty mleczne, jaja, tłuste ryby i oleje roślinne.

Niedobory w diecie a osteoporoza

Spożywanie odpowiedniej ilości magnezu pozwala na zwiększenie gęstości mineralnej kości. Z kolei jego niedobory – zmniejszają wchłanianie wapnia. Potas (jego dobrym źródłem są banany i pomidory) zmniejszają wydalanie wapnia wraz z moczem. W procesie mineralizacji ważny jest także fluor. Z kolei cynk, który jest aktywatorem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie kości (fosfataza alkaliczna, kolagenaza) poprawia stan kości. Aby zapewnić sobie zwiększoną podaż cynku w diecie, włącz do swoich posiłków takie produkty jak fasola, jaja, kasze gruboziarniste, orzechy, migdały.

Dieta w osteoporozie

Jeśli jesteś dietetykiem i chcesz rozpocząć współpracę z naszym laboratorium to sprawdź naszą ofertę współpracy.

Czy ta strona była pomocna?

Kliknij na gwiazdki, aby ocenić!

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba ocen: 5

Bądź pierwszą osobą, która oceni tą stronę.