Deficyt witaminy D zarówno w Polsce, jak i wśród mieszkańców Europy Środkowej jest poważnym problemem. Ma on negatywny wpływ na stan naszego zdrowia. Niedobór witaminy D zawsze był kojarzony z krzywicą u dzieci. Jednak jak się okazuje witamina D pełni dużo więcej funkcji. Witamina D w zdrowej diecie oraz jej dodatkowa podaż w postaci suplementu jest kluczowa do zachowania dobrego stanu zdrowia.
Spis treści
Witamina D a słońce i zdrowa dieta
Terminem “witamina D” określa się dwa związki: ergokalcyferol (wit. D2) występujący w roślinach i grzybach. Drugim związkiem jest cholekalcyferol (wit. D3), który występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ponadto powstaje ona w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Zarówno witamina D2, jak i D3, nie są aktywne biologicznie. Aby ją zyskać, witaminy te muszą dopiero przejść w organizmie szereg przemian biochemicznych. Aktywna forma wit. D jest tak ważna, ponieważ bierze udział nie tylko w prawidłowej mineralizacji kośćca. Jest szereg dowodów na to, że jej niedobór wpływa na występowanie cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistego zapalenia jelit. Niedobór witaminy D powiązany jest też z chorobami autoimmunologicznymi i nowotworowymi. Dlatego witamina D w zdrowej diecie, suplementacja oraz racjonalna ekspozycja skóry na promieniowanie UV są tak ważne dla zachowania zdrowia.
© 2023 Śląskie Laboratoria Analityczne. Wszelkie prawa zastrzeżone.