BadanieDietetyka

Żywienie a rozwój próchnicy

By 13 października 2020 No Comments

Próchnica to choroba polegająca na demineralizacji szkliwa i zębiny, czyli nieorganicznych części zęba. W kolejnym etapie dochodzi do rozpadu części organicznej – miazgi. Próchnica to bakteryjna choroba zakaźna. Spowodowana jest działaniem kwasów, a te z kolei powstają z cukrów pochodzenia zarówno zewnątrz jak i wewnątrzustrojowego. Żywienie a rozwój próchnicy – dowiedz się jak dieta wpływa na występowanie tej jednostki chorobowej.

Przyczyny próchnicy

Rozwój próchnicy uwarunkowany jest współistnieniem kilku czynników:

  • obecność węglowodanów
  • występowanie odpowiedniej flory bakteryjnej
  • podatność tkanek zęba
  • czas w którym bakterie rozkładają cukry obecne w pożywieniu do kwasów

Masz duży wpływ na pojawienie próchnicy. Otóż od Twojego sposobu żywienia zależy rozwój tej choroby. Kluczowe jest przede wszystkim to, jak często i w jakich ilościach spożywasz węglowodany. Sacharoza jest cukrem najbardziej próchnicotwórczym. W związku z tym najbardziej groźne dla zębów jest częste podjadania słodyczy, ciast oraz wypijanie słodzonych napoi. Istotna jest także konsystencja pokarmów. Negatywny wpływ mają produkty miękkie i kleiste. Dlaczego? One łatwo przylegają do zębów i w związku z tym dłużej pozostają w kontakcie ze szkliwem. Jeśli już koniecznie musisz zjeść coś słodkiego, lepiej aby była to jednorazowa większa porcja niż kilka mniejszych. Pewnie brzmi to zaskakująco. Jak się okazuje, najbardziej szkodliwy wpływ ma częste spożywanie nawet małych dawek produktów bogatych w cukry proste. Im częściej są zjadane, tym szybciej rozwinie się próchnica.

Źywienie a rozwój próchnicy

Żywienie a rozwój próchnicy – wapń i fluor

To czy u Ciebie rozwinie się próchnica mają znaczenie predyspozycje genetyczne. Istotne są także warunki w jakich rozwija się i przebywa człowiek. Kluczowe jest dostarczenie odpowiednich ilości wapnia i fluoru. Ma to szczególne znaczenie przede wszystkim w okresie płodowym i w okresie wzrostu. Otóż pierwiastki te mają wpływ na skład oraz stopień zmineralizowania szkliwa i zębiny. Najskuteczniejszą metodą zapobiegania rozwojowi próchnicy jest właściwy sposób żywienia. Przede wszystkim należy zmniejszyć ilość i częstotliwość spożywania słodkich produktów. Warto zwrócić uwagę na produkty bogate w wapń, fluor, a także fosfor i magnez ponieważ składniki te odgrywają dużą rolę w procesie mineralizacji zębów.

Konsekwencje nieleczonej próchnicy

Zapalenie opon mózgowych, ucha  środkowego, zatok, nerwu wzrokowego a także choroby stawów, nerek to tylko kilka chorób mających związek z próchnicą. Jak to  możliwe? Otóż próchnica to choroba bakteryjna i wraz z jej nasileniem bakterie chorobotwórcze mogą migrować do innych tkanek i narządów powodując groźne stany zapalne. Aby zapobiegać rozwojowi próchnicy, ważne są regularne wizyty u stomatologa, częste mycie zębów, unikanie słodyczy. Kluczowy jest właściwy sposób żywienia  – dieta bogata m. in. w wapń i fosfor. Są to składniki biorące udział procesie mineralizacji kości. Aby mieć pewność, że w naszym organizmie znajduje się ich odpowiednia ilość, można wykonać badania np. z pakietu gospodarki wapniowo-fosforanowej. Dzięki otrzymanym wynikom dowiemy się, czy konieczna będzie modyfikacja diety, bądź w poważniejszych przypadkach, włączenie odpowiedniego leczenia. Badania takie można też wykonać także w Łodzi, gdzie funkcjonujemy pod nazwą Laboratorium Medyczne badaj.to.

Żywienie a rozwój próchnicy

 

Czy ta strona była pomocna?

Kliknij na gwiazdki, aby ocenić!

Średnia ocena: 0 / 5. Liczba ocen: 0

Bądź pierwszą osobą, która oceni tą stronę.