Próchnica to choroba polegająca na demineralizacji szkliwa i zębiny, czyli nieorganicznych części zęba. W kolejnym etapie dochodzi do rozpadu części organicznej – miazgi. Próchnica to bakteryjna choroba zakaźna. Spowodowana jest działaniem kwasów, a te z kolei powstają z cukrów pochodzenia zarówno zewnątrz jak i wewnątrzustrojowego. Żywienie a rozwój próchnicy – dowiedz się, jak dieta wpływa na występowanie tej jednostki chorobowej.
Przyczyny próchnicy
Rozwój próchnicy uwarunkowany jest współistnieniem kilku czynników:
- obecności węglowodanów
- występowania odpowiedniej flory bakteryjnej
- podatności tkanek zęba
- czasu, w którym bakterie rozkładają cukry obecne w pożywieniu do kwasów
Masz duży wpływ na pojawienie się próchnicy. Otóż, od Twojego sposobu żywienia zależy rozwój tej choroby. Kluczowe jest przede wszystkim to, jak często i w jakich ilościach spożywasz węglowodany. Sacharoza jest cukrem najbardziej próchnicotwórczym. W związku z tym, najbardziej groźne dla zębów jest częste podjadania słodyczy, ciast oraz wypijanie słodzonych napoi. Istotna jest także konsystencja pokarmów. Negatywny wpływ mają produkty miękkie i kleiste. Dlaczego? One łatwo przylegają do zębów i w związku z tym, dłużej pozostają w kontakcie ze szkliwem. Jeśli już koniecznie musisz zjeść coś słodkiego, lepiej aby była to jednorazowa większa porcja niż kilka mniejszych. Pewnie brzmi to zaskakująco. Jak się okazuje, najbardziej szkodliwy wpływ ma częste spożywanie nawet małych dawek produktów bogatych w cukry proste. Im częściej są zjadane, tym szybciej rozwinie się próchnica.
© 2023 Śląskie Laboratoria Analityczne. Wszelkie prawa zastrzeżone.